Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973





            Άλλη μια επέτειος του Πολυτεχνείου γιορτάζεται στα σχολεία της Ελλάδας.     
 Αλήθεια όμως πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις  έννοιες όπως δημοκρατία,  ελευθερία, ειρήνη, δικτατορία,  φασισμός,  εκλογές,
ενότητα,  πάλη σε μικρά παιδιά 4 και 5 χρόνων.Η ιστορία τις περισσότερες φορές είναι βίαιη και γράφεται και με αίμα . 
Αρκετές φορές ακούμε τα παιδιά να λένε με αφορμή τις επετείους για τους πολέμους και τις εξεγέρσεις "φοβάμαι κυρία".
Πόσο να "λειάνεις" τέτοια γεγονότα.
Ξέρουμε δεν μπορούν να καταλάβουν την βαθιά σημασία αυτών των λέξεων όμως θεωρούμε χρέος μας να βάλουμε το πρώτο λιθαράκι στην ψυχούλα τους ώστε να μεγαλώσουν σωστά και αρμονικά μέσα σε κλίμα ελευθερίας και ειρήνης και να μην επιτρέψουν να ζήσουν παρόμοιες καταστάσεις όπως τα πέτρινα χρόνια που έζησαν ίσως οι παπούδες κι οι γιαγιάδες τους.
Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε βοηθούς τα βιβλία που κυκλοφορούν και διαπραγματεύονται αυτες τις έννοιες με ευαισθησία και ενημερώνουν  κατάλληλα τα παιδιά.
Επίσης είδαμε πολύ πλούσιο εποπτικό υλικό από τα διαδίκτυο.
Φέτος δουλέψαμε με την Ντενεκεδούπολη και την κυρά Δημοκρατία.










Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

"ΨΕΜΜΑΤΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ"

   Την προηγούμενη εβδομάδα μας επισκέφτηκε στο σχολείο η ομάδα κουκλοθεάτρου "ArtooPaspartoo" με το έργο "Ψέμματα Μπερδέματα".
Γνωρίσαμε λοιπόν τον Μηνά ,την Γιαγιά ,την Μυρτώ , τον Γιατρό, το Μαθιό, νομίζω και τον λύκο  και αν κρίνω από τις αντιδράσεις των παιδιών κατενθουσιάστηκαν . Το συμπέρασμα; Τα ψέμματα φέρνουν μπερδέματα δυστυχώς .
Η ομάδα  ArtooPaspartoo  αντιμετώπισε με απόλυτο σεβασμό το κοινό της , έφτιαξε μια παράσταση άκρως επαγγελματική ,χωρίς να κάνει εκπτωση στην ποιότητα μόνο και μόνο επειδη την παρακολούθησαν παιδιά. Η παρασταση ήταν στο χώρο του σχολείου αλλά ήταν σαν να είμασταν στο θέατρο . Τα σκηνικά και οι κούκλες υπέροχες. Τους ευχαριστούμε πολύ και θα τα ξαναπουμε σίγουρα.

http://www.artoopaspartoo.gr/?gclid=CjwKEAiA6YDBBRDwtpTQnYzx5lASJAC57ObMyH8M-SK39s7hNcXp02NO7pcJaFpZ8uMT8V8oWHcQiBoCzUbw_wcB






Σεπτέμβριος -Οκτώβριος 2016

Οι δύο μήνες του Φθινοπώρου συνήθως περνούν αργά , γιατί έχουμε τις προσαρμογές όπως τις λέμε στο επάγγελμά μας ,των παιδιών στο καινουριο χώρο του σχολείου , με τις νηπιαγωγούς και την γνωριμία με τους γονείς .
Υπάρχει ένταση αρκετή και η προσπάθεια να μπούνε τα παιδιά σε μια ρουτίνα ( ένα πρόγραμμα) είναι έντονη. Μας βοηθούν φυσικά ο καλός καιρός και η καλή διάθεση .Νομίζω πως έχουμε τελειώσει με τα βασικά και η ομαδούλα μας η φετινη έχει αρχίσει να δένεται λιγάκι .
Τα θέματα  που ασχοληθήκαμε είναι τα ίδια και φέτος . "Η μέρα των ζωων", "Τα φρούτα"," Η οικογένεια ","Τα χρώματα "," Τα σχήματα","Η 28η Οκτωβρίου"(Η περσινή  ανάρτηση έχει οπτικο υλικό χρήσιμο για συζήτηση) https://sofiaschildworld.blogspot.gr/search/label/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20animation )"Η αποταμίευση"και φυσικά για μεγάλο διάστημα οι κανόνες της τάξης .Ετοιμαζόμαστε για το φθινόπωρο και  την σπορά των λαχανικών μας .
Ενδεικτικά παραθέτω φωτογραφίες από κάποιες δραστηριότητες .Φυσικά πλήθος άλλων έχουν πραγματοποιηθεί ,απλώς , δεν έχουν καταγραφεί με την  φωτογραφική μηχανή.



 Οι κανόνες της τάξης μαζεύτηκαν από τα παιδιά της κουκουβάγιας και κρεμάστηκαν στην τάξη ώστε να μην τους ξεχνάμε


Ο Φλίξ ( ο ποντικούλης) μας επισκέφτηκε την παγκόσμια ημέρα των ζώων και μας έκανε μάθημα(ευχαριστούμε πολύ Φοίβο!!!) . Επί ένα μήνα είχαμε την κουβέντα του


Αρίθμηση με το σταφύλι και άσκηση μεγεθών

Αντιστοίχιση με σημαίες
Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας μας επισκέφθηκαν 31 Οκτωβρίου



  Τα χρώματα και το ουράνιο τόξο
Ποιο χρώμα μας αρέσει πιο πολύ;

 
Πίνακας διπλής εισόδου σχημάτων
Τανγκραμ

Σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων

Βάλε τόσα φρούτα όσα σου λέει ο αριθμός













 Γράψε τα ονόματα των φθινοπωρινών φρούτων
Ασκηση μνήμης με φρουτα

Ασκηση ανάγνωσης χρωμάτων

Κόψτε μόνο κύκλους και ελάτε να φτιάξουμε το δέντρο μας σαν τους πίνακες του Καντίνσκι