Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ενσυναισθηση-Γιατι οι Δανοι μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδια.


Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο 

Σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη των Ηνωμένων Εθνών, οι Δανοί είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις των πιο ευτυχισμένων λαών στον κόσμο.

Τι γνωρίζουν, λοιπόν, για την ανατροφή χαρούμενων και γεμάτων αυτοπεποίθηση παιδιών; Ένα μικρό, απλό παράδειγμα, που όμως, μπορεί να έχει μεγάλη εφαρμογή στην καθημερινότητά μας, αποτελεί και το παρακάτω: Ο Knud Ejler Løgstrup, διάσημος Δανός φιλόσοφος και θεολόγος, ο οποίος έχει επηρεάσει πολύ τη δανέζικη σκέψη, πίστευε ότι οι γονείς έχουν την ευθύνη να τρέφουν το μυαλό των παιδιών τους με κάτι περισσότερο από διασκέδαση και στείρες γνώσεις. Θεωρούσε ότι πρέπει να καλλιεργούν την ικανότητά τους για ενσυναίσθηση.
Έλεγε ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε ή οι ιστορίες που λέμε για τους άλλους είναι σημαντικά εργαλεία για να διδάξουμε τα παιδιά μας πώς να μπαίνουν στη θέση των άλλων. Όταν οι Δανοί μιλούν για άλλα παιδιά μπροστά στα δικά τους, για παράδειγμα, οι λέξεις που χρησιμοποιούν έχουν πολύ ενδια­­φέρον. Προφανώς, δεν τις σκέφτονται ιδιαίτερα. Είναι απλώς φράσεις που όλοι οι γονείς χρησιμοποιούν όταν μιλούν με άλλους. Αλλά έχουν μια ισχυρή τάση να τονίζουν τα καλά χαρακτηριστικά των άλλων παιδιών. Είναι πολύ συνηθισμένο να ακούσεις φράσεις όπως «Είναι τόσο γλυκό αγοράκι, έτσι δεν είναι;», «Είναι πολύ ευγενική, δεν συμφωνείς;», «Αυτό που έκανε βοήθησε πολύ, σωστά;», «Είναι καλός, συμφωνείς;».
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο; - iPaideia.gr


http://www.ipaideia.gr/endiaferouses-eidiseis/giati-oi-danoi-megalonoun-ta-pio-eutixismena-paidia-ston-kosmo


Επίσης πολύ ωραίο άρθρο και στην ιστοσελίδα..................

 Στο περιοδικό Fatherly διαβάζουμε άρθρο που συνοψίζει τα βασικά σημεία των μεθόδων των Δανών γονέων, όπως αυτά αναλύθηκαν στο βιβλίο «The Danish Way of Parenting», το… ξεζουμίσαμε, το μεταφράσαμε και σας το παρουσιάζουμε:

1. Το ελεύθερο παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ελεύθερο παιχνίδι διδάσκει στο παιδί πώς να μειώνει το άγχος του, πώς να είναι περισσότερο προσαρμοστικό και, ταυτόχρονα, βελτιώνει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Κάνει επίσης τα παιδιά να νιώθουν ότι… έχουν τον έλεγχο, αίσθηση που τα βοηθά να αναπτύξουν ικανότητες αυτονομίας και αυτοελέγχου μεγαλώνοντας. Οι Δανοί θεωρούν τόσο σημαντικό το παιχνίδι, που το εντάσσουν σημαντικά ακόμη και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρακτικά:

-Βρείτε χρόνο για παιχνίδι που δεν περιλαμβάνει οθόνες και ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιήσει τις αισθήσεις του –να παίξει έξω, να ζωγραφίσει, να λερωθεί, να χοροπηδήσει και να φτιάξει τρελά σενάρια με το μυαλό του.

-Προσπαθήστε να εντάξετε το παιδί σε ομάδες με παιδιά διαφορετικών ηλικιών, ούτως ώστε να μπορέσουν οι μικρότεροι να πάρουν σημαντικά μαθήματα από τους μεγαλύτερους και οι δεύτεροι να εξασκηθούν στην καθοδήγηση και προσοχή των μικρότερων.......................................................................η συνέχεια ΕΔΩ

https://www.mama365.gr/33822/giati-oi-danoi-megalonoyn-ta-pio-eytyhismena-paidi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου