Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ


Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ



  • Στην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.
  • Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή η αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου και η Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.
  • Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο.

Στη συνέχεια, φτάνουμε στην Αγγλία του 15ου-16ου αι. μ.Χ., όπου γιορταζόταν η "Mothering Sunday", δηλ. η "Κυριακή της Μητέρας", την 4η Κυριακή της Σαρακοστής, και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.



Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις αρχές του 20ού αιώνα, η δασκάλα Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) από τη Φιλαδέλφεια, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864. Οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε την επίσημη εθνική Γιορτή της Μητέρας τη γιορτή αυτή.


Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.

 ΠΗΓΗ : https://www.kindykids.gr/teachers-material/spring-summer/336-giorti-miteras.html


 ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΝΟΥΛΕΣ . 
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΜΑΝΟΥΛΑ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ.
ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!
ΚΑΙ ΜΕΤΑ .......



https://safeyoutube.net/w/3aNC 
ΑΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΠΑΝΩ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΜΑΝΟΥΛΑ!
https://safeyoutube.net/w/3aNC
  • Παρατηρήστε τις εικόνες και βρείτε τι κάνει η μαμά σε κάθε μια από αυτές .Βλέπετε πόσα πολλά κάνουν οι μαμάδες σας για εσάς; Σκεφτείτε και πείτε  πόσα ακόμα κάνουν που δεν τα βλέπετε στις εικόνες!
Πως θα μπορούσατε εσείς σαν παιδιά να βοηθήσετε τις μανούλες σας στο σπίτι; Σήμερα που γιορτάζει τι δώρο θα μπορούσατε να της κάνετε; .Μία ζεστή αγκαλιά και ένα γλυκό φιλί είναι το καλύτερο δώρο νομίζουμε.Τι λέτε;Εκτός αν βοηθήσει κι ο μπαμπάς και της κάνετε και μια καρτούλα μαζί.


(Αν θέλετε να γνωρίσετε κι άλλες μανούλες διαβάστε αυτές τις εκθέσεις από άλλα παιδάκια) 
  • Επίσης δείτε αυτόν τον πίνακα ζωγραφικής ενός πολύ μεγάλου Έλληνα ζωγράφου που έχει σαν θέμα την μητέρα και την φροντίδα στο παιδί της .Λέγεται Γιώργος Ιακωβίδης .  Δείτε το χαμόγελό της, τα χέρια της,το κεφάλι που είναι γερμένο προς το μωρό της. Άραγε τι να του λέει;Τι να αισθάνεται;

    "ΜΗΤΡΙΚΗ ΣΤΟΡΓΗ " Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ 1889
    Αν θέλετε γίνετε κι εσείς μικροί ζωγράφοι και ζωγραφίστε την μαμά σας κι εσάς όπως θέλετε . Πως την λένε;  Τι κάνετε με την μανούλα σας και σας αρέσει;
    Και αν θέλετε στείλτε μας την φωτογραφία της ζωγραφιά σας .

    (Η αν θέλετε να δείτε κι άλλους πίνακες ζωγραφικής με θέμα την μητρότητα πηγαίνετε στην σελίδα τέχνη όπου υπάρχει ένα βιντεάκι κάτω από την Άνοιξη του Μποτιτσέλι .)



     Μπορείτε να παίξετε με το παζλ .




    ΕΠΙΣΗΣ
    • ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ 

    • & ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ     
                       "ΘΑ Σ΄ΑΓΑΠΩ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ "

     https://safeYouTube.net/w/VRMC


    Και όταν θα τα έχετε ακούσει και όταν θα τα έχετε ........χορτάσει και ΑΝ έχετε ακόμη όρεξη κάντε και τις ασκησούλες που είναι παρακάτω :




















    ΕΠΙΣΗΣ  ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!!!
          ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!! 💗




    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου